Странице

четвртак, 01. јун 2017.

Voćna lešnik - plazma torta

Kora:

  • 300 g mlevene plazme
  • 150 g mlevenog, pečenog, lešnika
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 250 g putera
  • sok od pomorandže
  • 300 g plazma keksa (u komadima)
  • 2 kesice 3u1 kafe (ukus po želji)

Fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 g sitnog sira (za kolače)
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 krem puding od čokolade (koji se ne kuva)
  • 150 g mlevenih, pečenih, lešnika
  • 150 g suvog grožđa
  • 2 kesice želatina
  • 1 breskva
  • 1 nektarina
  • 1 kivi
  • rum

...i još:

  • breskve
  • nektarine
  • kivi
  • 1 kesica providnog preliva za torte
  • 300 g šumskog voća

Priprema:

1. Korica: U dublju posudu staviti mlevenu plazmu, šećer u prahu, mleveni lešnik, rastopljeni puter, sjediniti, pa dodavanjem soka od pomorandže zamesiti smesu, da može da se formira kora. Uzeti šerpu, vel. 28 cm (zbog visine torte ne može kalup sa obručem da se koristi, ili u kalup staviti deblji pek papir, u visinu, da može da posluži kao stranice), obložiti je providnom folijom, pa vlažnim rukama formirati koru. Kafu 3u1 napraviti uobičajeno, pa u nju umakati celu plazmu i slagati u krug, preko formirane kore (napraviti kao ogradicu).
2. Breskvu, nektarinu i kivi (po jedan komad) iseckati u kockice.
3. Šumsko voće (odmrznuto) staviti u cetku, da se iscedi, a suvo grožđe potopiti rumom i ostaviti da odstoji.
4. Fil: U većoj, dubljoj, posudi umutiti čvrsto slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. Dodati sitan sir i sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, pa ga dodati u umućenu slatku pavlaku. Smesu podeliti na tri dela. U jednu trećinu fila ubaciti iseckanu breskvu, nektarinu i kivi, promešati i  staviti preko formirane kore. Ravnomerno rasporediti.
5. U drugu trećinu fila staviti isceđeno suvo grožđe, mlevene lešnike i krem puding od čokolade. Sjediniti.
6. Rasporediti preko prvog fila.
7. I, na kraju, u ostatak fila staviti isceđeno šumsko voće, pa ga  rasporediti preko postavljenih filova. Ostaviti tortu u frižider, da se malo površina stegne.
8. Breskve, netarine i kivi iseći na tanje kriške (breskve i kivi oljuštiti, a nektarine ne ljuštiti).
9. Iseckano voće poređati po vrhu torte, po želji.
10. Preliv za torte pripremiti prema uputstvu i preliti poređano voće. Ostaviti u frižider, preko noći.
11. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera, izvaditi je, pomoću folije, iz šerpe, skloniti foliju i tortu postaviti na plato.

Kajzerice

Testo:

  • 550 g brašna (T-500)
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 80 g putera
  • 1 jaje

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i sačekati da uskisne. U odgovarajućoj posudi staviti brašno, pa dodati rastopljeni puter, šećer, so, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Mesiti dotle dok testo ne postane elastično. Prilikom mešenja dodavati po malo brašna, da se testo ne bi lepilo. Umešeno testo ostavoti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Kada je testo naraslo prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na deset jufkica. Od svake jufkice napraviti lopticu i poređati ih u pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu.
3. Narasle kajzerice premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ih posuti sa susamom (kada ste posuli testo sa susamom još jedanput pređite četkicom sa mešavinom za premazivanje - tako ćete sprečiti da susam otpada). Na kraju testo zarezati u obliku krsta i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Pečene kajzerice izvaditi i pokriti krpom, da odstoje 10-ak minuta. Poslužiti.

Svinjsko meso sa povrćem - iz rerne

Potrebno je:

  • 600 g svinjskog mesa od buta
  • 200 g šampinjona
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 kašika senfa
  • 70 g majoneza
  • 3 kašike pasiranog paradajza
  • 200 ml belog vina
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica crvenog bibera
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 paradajz
  • 50 ml ulja
  • suvi biljni začin
  • po ukusu beli luk

Priprema:

1. Meso iseći na krupnije kocke, crni luk iseći na rebarca, beli luk sitno iseckati, šargarepu iseći na krugove, paradajz oljuštiti i iseći na kockice, a šampinjone iseći na deblje listiće.
2. Meso staviti u dublju posudu, pa ga posuti sa crvenim i crnim biberom (mlevenim), kao i suvim biljnim začinom, po ukusu. Dodati senf, pa dobro izmešati.
3. Iseckano povrće staviti u vanglicu i posuti sa crnim biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu.
4. Dodati pripremljeno meso, dobro promešati, pa izručiti u pleh, u koji se sipa 50 ml ulja. Sipati i 150 ml belog vina. Prekriti alu folijom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni, pola sata.
5. Posle pola sata izvaditi pleh sa jelom, skloniti foliju i preliti ga mešavinom majoneza, ostatka belog vina i pasiranog paradajza. Ponovo pokriti folijom, izbockati je na nekoliko mesta čačkalicom, i vratiti u rernu, još pola sata.
6. Zatim izvaditi jelo, skloniti foliju, posuti sa prezlama i vratiti da se malo zapeče.
7. Poslužiti sa prilogom, po želji.