Странице

недеља, 04. јун 2017.

Pileće pljeskavice sa kačkavaljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg pilećeg, belog, mlevenog mesa
  • 100 g kačkavalja
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1 jaje
  • 4 kašike prezli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica crvenog bibera
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 Kašika ulja
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • ulje

Priprema:

1. U dublju posudu staviti mleveno, belo, pileće meso. Crni i beli luk, kao i peršun iseckati, skroz sitno, u secko i dodati mlevenom mesu. U secko sitno iseckati i kačkavalj, pa ga ubaciti u smesu sa mesom.
2. Zatim dodati jaje, obe vrste bibera, alevu papriku, suvi biljni začin, ulje, pecivo i prezle. Rukom dobro zamesiti smesu, da se svi sastojci dobro sjedine.
3. Vlažnim rukama napraviti pljeskavice (neka vam kašika bude merna jedinica za veličinu pljeskavica), poređati ih u odgovarajuću, malo pouljenu, posudu i ostaviti u frižider, na pola sata.
4. Staviti ulje da se ugreje u tiganju. Izvaditi pljeskavice iz frižidera i pržiti ih, na umerenoj temperaturi. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Poslužiti ih uz pomfrit i sezonsku salatu, po želji.

Voćna keks torta sa kesten pireom

Kora:

  • 250 g kesten pirea
  • 200 ml slatke pavlake
  • 4 kašike šećera u prahu

Fil:

  • 300 g mlevene plazme
  • 300 g izdrobljene plazme
  • 1/2 l jogurta
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 500 g višanja

Za dekoraciju:

  • 1 kesica šlag pene

Priprema:

1. Odmrznuti kesten pire i razbiti ga mikserom (ako kesten pire nema ukus ruma dodati dve kašike ruma). Posebno umutiti slatku pavlaku, uz dodavanje šećera u prahu. U umućeni kesten pire dodati slatku pavlaku i, dobro, umutiti.
2. Uzeti obruč kalupa za torte, vel. 26cm, pa ga obložiti providnom folijom. Obruč staviti na tacnu za tortu. Unutar obruča izručiti smesu sa kesten pireom i, kašikom, formiratii koru.
3. U dublju posudu staviti mlevenu i izdrobljenu plazmu. Dodati šećer u prahu i izmešati. Zatim preliti sa jogurtom i, kašikom, dobro izmešati. Dodati očišćene i, dobro, isceđene višnje. Još jedanput promešati.
4. Kašikom stavljati, deo po deo, fila i, ravnomerno, ga rasporediti preko kore (navucite na ruku kesu od zamrzivača i, bez problema će te rasporediti fil, da vam se ne lepi za ruku).
5. Šlag penu umutiti prema uputstvu sa pakovanja. Umućenu šlag penu naneti preko fila i tortu ostaviti u frižider, najmanje 4-5 sati.
6. Zatim izvaditi tortu iz frižidera, skloniti obruč, kao i providnu foliju. Isečite jedno veliko parče (za svoju dušu) i uživajte u ukusu.

Pletenica sa čokoladom

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika ruma
  • 1 belance (žumance ostaviti
  • za premazivanje testa)
  • 1 jaje
  • 80 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kockica kvasca

Za fil:

  • 200 g čokolade
  • 4 krem bananice

Priprema:

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati jaje, belance, rum, ulje, šećer, so, sok od pomorandže i uskisli kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kada je testo upola naraslo posuti ga sa suvim grožđem (koje je prethodno bilo potopljeno u vrelu vodu, 10 minuta), premesiti ga i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Dok čekamo testo da stigne spremamo fil. Za fil: Čokoladu izlomiti, staviti u manju posudu, pa na pari je otopiti. Krem bananice iseckati na kockice.
3. Narašlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
4. Oba dela razviti u pravougaoni oblik.
5. Svaki deo testa premazati sa po pola istopljene i prohlađene čokolade.
6. Zatim preko čokolade posuti iseckane krem bananice.
7. Tako nafilovano testo uviti u rolate.
8. Od rolata isplesti pletenicu i staviti u pleh, preko pek papira.
9. Sačekati da testo naraste, a za to vreme uključiti rernu da se zagreje, na 180 C. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče. Ispečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi, pokriti krpom i sačekati 10-15 minuta, da odstoji, da se prohladi.
10. Prohlađeno testo iseći i poslužiti. Ko voli može da pospe sa šećerom u prahu.