Странице

петак, 09. јун 2017.

Piletina sa majoranom

Potrebno je:

  • 3 pileća bataka sa karabatakom

Začini:

  • 2 kašičice sušenog majorana
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica sušenog celerovog lista
  • 2 kašičice slatke aleve paprike
  • 1 kašičica ljute aleve paprike
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina

Priprema:

1. Pileće meso otkostiti, pa svako parče podeliti na pola.
2. Navedene začine staviti u dublju činiju i dobro ih promešati, da bi se začini sjedinili.
3. Svako parče mesa, sa jedne i sa druge strane, obilno posuti začinima, složiti ih, u odgovarajuću posudu i ostaviti u frižider, najmanje dva sata.
4. Rernu ugrejati na 200 stepeni. U plehu, u kome će se peći meso, sipati ulje. Količina ulja je kao za svako pečenje mesa, što zavisi i od veličine pleha. Poređati meso u pleh, preko, kašičicom, preliti svako parče sa malo ulja i staviti da se peče.
5. Kada gornja strana porumeni, izvaditi pleh, preokrenuti meso i vratiti da porumeni i donja stana mesa. Poslužiti uz prilog i salatu, po ukusu.

Krompirići sa ruzmarinom, belim lukom i limunom

Potrebno je:

  • 800 g mladih krompirića
  • 2 struka, svežeg, ruzmarina
  • 2 veća čena belog luka
  • 1/2 limuna (sok)
  • sveže mleveni crni biber
  • suvi biljni začin
  • himalajska so

Priprema:

1. Kromiriće očistiti i prepoloviti ih na pola, po dužini. Prebrisati ih kuhinjskom krpom, da bi bili suvi.
2. U, odgovarajuću, posudu sipati ulje i staviti da se zagreje (na srednjoj temperaturi), Na zagrejano ulje staviti krompiriće, promešati, poklopiti i pržiti 10-ak minuta. Zatim dodati, grančice ruzmarina i očišćeni, i na pola presečeni, beli luk. Nastaviti sa prženjem.
3. U toku prženja krompiriće više puta promešati, da ne bi zagoreli. Kada su krompirići isprženi, posoliti ih i posuti, sveže, mlevenim biberom. Blago ih promešati. zatim, malom, kašičicom ih poprskati limunovim sokom. Poklopiti, skloniti sa vatre i ostaviti pet minuta, da odstoje.
4. Krompiriće poslužiti uz prilog po želji.

Sos sa kiselom pavlakom, mirođijom, limunom...

Potrebno je:

  • 1 čaša (180g) kisele pavlake
  • 3 kašike limunovog soka
  • 2 kašike dižon senfa
  • 2 srednja čena belog luka
  • 2 kašičice sitno iseckane, mirođije

Priprema:

1. U odgovarajuću posudu staviti kiselu pavlaku i viljuškom je umutiti. Dodati sok, sveže, isceđenog, limuna, dižon senf, mirođiju i, sitno, iseckani beli luk. Kašičicom, dobro, sjediniti.
2. Sos poklopiti i ostaviti u frižider, najmanje pola sata. Sos možete poslužiti uz mlade krompiriće (pečene ili pržene), prženu ribu, kao i uz svaku vrstu mesa.