Странице

уторак, 13. јун 2017.

Krompir pljeskavice i piletina sa semenkama

Krompir pljeskavice:

  • 1 kg krompira (sa ljuskom)
  • 100 g sitnog sira
  • 120 g kačkavalja
  • 2 jajeta
  • 180 g brašna
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 veća čena belog luka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 vezice peršuna
  • nekoliko listića sveže nane
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Piletina sa semenkama:

  • 4 pileća bataka sa karabatakom
  • senf
  • miks semenki
  • (susam, semenke suncokreta i bundeve)
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:

1. Krompir pljeskavice: Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se skuva. Crni i beli luk staviti u secko i iseckati ga najsitnije. Isto uraditi sa kačkavaljem, peršunom i nanom.
2. Skuvani krompir ostaviti da se ohladi, pa ga oljuštiti. Uzeti dublju vanglicu pa u nju staviti iseckani krompir, jaja, iseckani crni luk, beli luk, kao i kačkavalj sa začinskim biljem. Začiniti po ukusu.
3. Na mikser postaviti žice za testo, pa dobro umutiti smesu. Dodati brašno sa pecivom, pa rukom sjediniti.
4. Vlažnim rukama formirati pljeskavice, uvaljati ih u brašno i ređati ih u posudu, koja je posuta brašnom (u jednom redu). Napravljene pljeskavice ostaviti u frižider, jedan sat.
5. Ugrejati ulje, na srednjoj temperaturi i staviti pljeskavice da se prže. Pržene vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa mesom, jogurtom ili samo sa salatom.
6. Piletina sa semenkama: Odvojiti batak od karabataka. Meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom i ostaviti jedan sat u frižideru. Nakon toga ga staviti da se prži. Sipati, vrlo malo, vode i meso pržiti, na srednjoj temperaturi, dok ne dobije rumenu koricu. Prženo meso izvaditi u tanjir i ostaviti da se ohladi.
7. Uključiti rernu da se ugreje, na 180 stepeni. U dublju činiju staviti miks semenki. Dno pleha, u kome će se meso peći, pokriti pek papirom.
8. Svako parče mesa premazati senfom, pa ga dobro uvaljati u semenke. Poređati meso, sa semenkama, u pripremljeni pleh. Staviti, u zagrejanu rernu, da se zapeče, oko pola sata (vreme pečenja zavisi od rerne, jer svaka rerna ne peče isto).
9. Izvaditi meso i, u mom slučaju, poslužiti sa krompir pljeskavicama i salatom od ljubičastog i običnog kupusa, rendane šargarepe i krastavaca. I, naravno, uz Staropramen. Živeli!

Čokoladni kolač sa pijanim višnjama

Testo sa čokoladom:

  • 100 g čokolade
  • 125 g putera
  • 50 g šećera
  • 2 jajeta
  • 120 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
  • 1 prstohvat soli

Testo sa krem sirom:

  • 300 g krem sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma

...i još:

  • 300 g očišćenih višanja
  • 4 kašike likera od višanja
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika brašna

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 20 g putera
  • 4 kašike soka, u kome su se marinirale višnje

Priprema:

1. Prvo pripremiti višnje. Očišćene višnje staviti u manju ali dublju posudu i preliti ih sa likerom. Promešati, pa ih posuti sa cimetom i šećerom. Ostaviti da odstoje pola sata. Zatim ih staviti u cetku da se ocede.
2. Testo sa čokoladom: Čokoladu i puter staviti na tihu vatru, i, uz neprestano mešanje, otopiti i, dobro, sjediniti. Ostaviti da se prohladi.
3. Odvojiti belanca od žumanaca (od dva jajeta), pa belanca, uz dodatak prstohvata soli, čvrsto umutiti. Dodati šećer i mutiti da se šećer otopi. Zatim ubaciti žumanca i vanil šećer, pa umutiti da se dobije penasta smesa. Sipati prohlađenu čokoladu, umutiti, pa dodati mešavinu brašna i peciva. Sjediniti mikserom, ali najmanjom brzinom. Testo sa krem sirom: Krem sir umutiti sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati jaje i sjediniti.
4. Proceđene višnje posuti kašikom brašna i promešati.
5. Uzak kalup, vel. 30x12 cm, obložiti pek papirom. Prvo sipati 1/3 čokoladnog testa i ravnomerno ga rasporediti. Pošto je testo, jako, lepljivo poslužite se, osim kašike, i vlažnim prstima. Preko čokoladnog testa sipati pola smese sa krem sirom, pa poređati polovinu višanja. Zatim staviti drugu trećinu čokoladnog testa, rasporediti ga, pa ga preliti sa ostatkom testa sa krem sirom.
6. Po površini poređati ostatak višanja i, malo, ih rukom pritisnuti da upadnu u testo.
7. Završavamo sa čokoladnim testom.
8. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada površina kolača porumeni, pokriti alu folijom i peći, oko, 40 minuta. Probati čačkalicom da li je pečeno. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi u kalupu.
9. Prohlađeni kolač prevrnuti na plato za posluženje, tako da donja strana kolača sada bude na površini.
10. Glazura: U manju šerpicu izlomiti čokoladu na kockice. Dodati iseckani puter i sok od mariniranih višanja. Pavlaku za kuvanje staviti da se, dobro, ugreje, ali ne sme da proključa. Vrelom pavlakom preliti smesu u šerpici i mešati da se svi sastojci otope i sjedine. Ako treba vratiti malo na vatru, ali paziti da ne provri. Sa toplom glazurom preliti kolač po površini i premazati strane kolača.
11. Kada se glazura ohladi, na sobnoj temperaturi, kolač ostaviti u frižider, dok se glazura ne stegne. Zatim ga iseći na šnitove i poslužiti.

Pogačice sa šafranom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 130 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 80 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 žumance
  • 1 kesica praška za pecivo sa šafranom

Za premazivanje:

  • 1 belance

Priprema:

1. U toploj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jogurt, ulje, žumance, pecivo sa šafranom i pripremljen, kvasac. Zamesiti testo.
2. Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da uskisne.
3. Kada testo naraste prebaciti ga na, pobrašnjeni, radni sto. Od testa napraviti veknu (samo ga rukom izvući u dužinu) i podeliti na devet delova. Od svakog dela, nauljenim rukama, napraviti pogačicu.
4. Napravljene pogačice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
5. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kada pogačice narastu premazati ih, umućenim (viljuškom umutiit) belancetom, i staviti da se peku.
6. Kada pogačice porumene izvaditi pleh iz rerne i prekriti ga kuhinjskom krpom. Ostaviti da se pogačice prohlade, pa ih poslužiti.