Странице

петак, 16. јун 2017.

Pileća džigerica sa povrćem - iz rerne

Potrebno je:

  • 1,5 kg pileće džigerice
  • 5 srednjih glavica crnog luka
  • 4 veća čena belog luka
  • 1/2 kg šampinjona
  • 3 veće paprike
  • 1 ljuta papričica
  • 5 kašika pasiranog paradajza
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 vezica iseckanog peršuna
  • 300 ml belog vina
  • crni biber
  • crveni biber
  • aleva paprika
  • majoran
  • lorber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:

1. Prvo pripremiti džigericu. Očistiti je od svih žilica, staviti u dublji sud i preliti mlekom, da džigerica bude potpuno potopljena. Ostaviti u frižider, najmanje 3-4 sata. Izvaditi iz frižidera, prosuti tečnost i džigericu, dobro, isprati u hladnoj vodi. Sada je spremna za korišćenje.
2. U veću i dublju šerpu staviti, oko, 120 ml ulja da se ugreje. Na ugrejano ulje dodati crni luk isečen na rebarca, sitno isečen beli luk i papriku isečenu na šnitove.
3. Promešati, 1-2 minuta, pa dodati šampinjone, isečene na pola ili na četvrtine i iseckani peršun.
4. Promešati, pa ubaciti džigericu.
5. Dodati crni i crveni biber, majoran, suvi biljni začin (začine dodati po ukusu), kao i pasirani paradajz, lovor i pola kašičice šećera. Sve dobro promešati (nije potrebno da se dinsta, samo da se sastojci sjedine), pa posuti sa alevom paprikom, promešati i naliti sa vinom.
6. Pripremljenu smesu preručiti u odgovarajuću posudu za pečenje. Jelo staviti u hladnu rernu i uključiti na 200 stepeni. Pola sata, od momenta ključanja, izvaditi posudu iz rerne, kašikom promešati jelo i vratiti jelo u rernu, da se zapeče.
7. Gotovo jelo izvaditi da se malo prohladi i poslužiti uz salatu, po izboru. Prijatno!

Pljeskavice sa tikvicama i sirom

Potrebno je :

  • 1 veća tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 4 kašika prezli
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 g sira
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 5 kašika ulja
  • biozačin
  • biber
  • so

Priprema:

1. Tikvicu oljuštiti i izrendati na krupnoj strani rendeta. Posoliti sa jednom, malom, kašičisom soli, promešati i ostaviti, da tikvica otpusti vodu. Posle 10-ak minuta, rukom, iscediti tikvicu.
2. U dublju posudu staviti isceđenu tikvicu, pa dodati sitno iseckani crni i beli luk, jaje, pecivo, prezle ulje, sitno izmrvljeni sir, alevu papriku, biber i biozačin (paziti ako je sir slan, da se ne presoli).
3. Viljuškom sve sjediniti. Masa treba da bude malo mekša, zato što se uzima kašikom. Naime, zagrejati ulje, pa kašikom (prethodno se umoči u ulje) se zahvati pripremljena masa i stavi u ulje. Malo se kašikom pritisne, formirajući pljeskavice.
4. Pržiti dok jedna strana porumeni, pa pažljivo (velikom rešetkastom kašikom) okrenuti na drugu stranu. Da vas ne buni što su mekane dok se preokreću, kada se i druga strana isprži one očvrsnu.
5. Vaditi ih na kuhinjski papir, da papir upije višak masnoće. Poslužiti uz salatu, sa mladim krompirićima.

Čokoladne kocke sa keksom

Potrebno je:

  • 1 kg pti ber keksa sa maslacem

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 100 g čokolade
  • 150 g maslaca
  • 200 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera

Za natapanje keksa:

  • mleko

Priprema:

1. Fil : Od 1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom i izlomljenom čokoladom, staviti na vatru. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding. U proključalo mleko sipati razmućeni puding i, žicom za mućenje, skuvati krem.
2. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni maslac i dobro sjediniti. Na kraju ubaciti mlevene orahe i promešati.
3. Na odgovarajući plato poređati keks, natopljen u mleko, pa preko premazati tankim slojem fila. Ređati dok ima keksa i fila. Ostaviti fila da sa njim premažete ceo kolač.
4. Po površini kolača posuti mlevene orahe i ostaviti kolač u frižider. Najbolje je da kolač prenoći u frižideru, da bi keks omekšao. Kolač iseći na kocke i poslužiti.