Странице

четвртак, 29. јун 2017.

Šampinjoni sa ljutenicom

Potrebno je:

  • 1/2 kg šampinjona
  • 300 g svinjskog mesa
  • 300 g ljutenice
  • 1 struk mladog, belog luka
  • 1 čaša kisele pavlake (od 180 g)
  • so
  • ulje

Priprema:

1. Pečurke iseći na sitne kockice. Svinjsko meso iseći na kocke, a beli luk, sitno, iseckati.
2. Na zagrejano ulje staviti meso da se dinsta. Isprženo meso, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir. Držati na toplom (na šporetu).
3. U istu masnoću staviti iseckane šampinjone, kao i, iseckan, mladi beli luk. Dinstati dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
4. Zatim ubaciti ljutenicu i isprženo meso, dobro promešati i ostaviti da se krčka 1-2 minuta. Posoliti po ukusu, pa dodati kiselu pavlaku.
5. Promešati da se pavlaka sjedini sa ostalim sastojcima. Čim se pavlaka rastopi, skloniti sa vatre i poslužiti.
6. Potreban je, još samo, domači hleb i, verujte, neće te moći da se zaustavite...

Lepinjice sa jogurtom

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 150 ml jogurta
  • 150 ml mleka
  • 30 g rastopljenog putera

...i još:

  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja, mleko, jogurt, rastopljeni puter i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Testo mesiti dok ne postane elastično i prestane da se lepi za ruke. Ostaviti ga da uskisne.
2. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na 12 delova.
3. Od svakog dela napraviti lopticu i poređati lepinje u pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu.
4. Narasle lepinjice premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka i staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada testo porumeni izvaditi ga i pokriti krpom, da se prohladi. Poslužiti.