Странице

понедељак, 03. јул 2017.

Gurmanske pljeskavice

Potrebno je:

  • 600 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g mesnate dimljene slanine
  • 100 g kačkavalja
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice origana
  • 1,5 kašičica ljutog, crvenog bibera
  • 2 kašičice slatke aleve paprike
  • suvi biljni začina

Priprema:

1. U dublju posudu staviti meso ( mešavina svinjskog i junećeg), pa dodati sitno iseckani crni i beli luk. Kačkavalj i slaninicu iseckati na male kockice i ubaciti u meso. Dodati kim, origano, ljuti biber, alevu papriku i suvi biljni začin (po ukusu).
2. Pripremljenu smesu, dobro, rukom izmesiti. Nauljenim rukama praviti pljeskavice, poređati ih u odgovarajuću posudu i ostaviti u frižider, na jedan sat.
3. Zatim izvaditi pljeskavice iz frižidera i ostaviti ih na sobnoj temperaturi, dok se ne ugreje gril tiganj, u koji se stavi vrlo malo ulja. Pržiti pljeskavice, na srednjoj temperaturi, dok lepo ne porumene, sa obe strane.
4. Pljeskavice vaditi u dublju posudu i preko svakog reda posuti iseckani crni luk.

Kolač sa breskvama

Potrebno je:

  • 260 g brašna
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 130 g rastopljene čokolade
  • 30 g kakaoa
  • 50 ml amareto likera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 g breskvi

Priprema:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. U dublju posudu staviti belanca i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati jedno, po jedno žumance i mutiti, da se dobije kremasta smesa.
2. U umućena jaja dodati mleko i ulje, pa sjediniti smesu. Čokoladu rastopiti na pari, prohladiti i dodati, zajedno, sa likerom (u nedostatku amareto likera dodati rum). Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo. Mikserom (najmanjom brzinom) dobro sjediniti sastojke.
3. Breskve oljuštiti i iseći na kocke. Isečene breskve ubaciti u testo i kašikom promešati.
4. Uzeti pleh, vel. 35x20cm i dno obložiti pek papirom a stranice premazati uljem. U pripremljeni pleh sipati testo sa breskvama i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.

Lepinje - mekane kao duša

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje lepinja:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, prašak za pecivo i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Od svakog dela formirati, rukom, okruglu lepinju, debljine 1cm.
3. Napravljene lepinje poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu (oko pola sata)
4. Narasle lepinje premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih posuti semenkama (ja sam koristila mix semenki - ovsene pahuljice, seme lana, oljušteni suncokret i golice bundeve).
5. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti lepinje da se peču (ja sam ih pekla 10 minuta. Svaki šporet različito peče, zato pazite da vam ne izgore). Čim porumene, odmah, ih izvaditi i umotati u, veću, kuhinjsku krpu. Ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.