Странице

среда, 05. јул 2017.

Piletina u sosu sa spanaćem

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog, pilećeg, mesa
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 manji struk (200 g) praziluka

Sos sa spanaćem:

  • 100 g spanaća
  • 200 g pavlake za kuvanje
  • 100 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika mleka u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kašika, izrendanog, parmezana
  • 1/2 limuna (korica i sok)
  • so, po ukusu

Priprema:

1. Pileće meso iseći na kockice, posuti suvim biljnim začinom i, dobro, promešati. Začinjeno meso staviti na, zagrejano, ulje da se proprži. Kada meso, blago porumeni dodati mu praziluk, isečen na krugove. Promešati i pržiti, na tihoj temperaturi, oko 2-3 minuta.
2. Sos sa spanaćem: Spanać iseckati što sitnije. Iseckani spanać staviti na malo ulja i propržiti ga, pa ga zatim izblendati. Izblendani spanać vratiti, ponovo, u posudu u kojoj se pržio. U drugu posudu sjedini pavlaku za kuvanje, mleko, vodu, mleko u prahu, beli luk u prahu, sušeni peršun, gustin i sok i koricu od pola limuna. So dodati po ukusu. Sve sastojke dobro sjediniti žicom za mućenje.
3. Pripremljenu smesu sipati preko, izblendanog, spanaća. Promešati, pa preliti preko mesa.
4. Na, tihoj, vatri krčkati pet minuta, uz povremeno mešanje. Pri kraju ubaciti kašiku parmezana, promešati da se parmezan rastopi i skloniti sa vatre.
5. Poslužiti uz pirinač, sa kikirikijem, i salatu, po želji.

Čarapanke

Za testo:

  • 700 g brašna (T-400)
  • 3 jajeta
  • 1 belance
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 čaša jogurta (180 ml)
  • 80 ml vode
  • 1 kockica kockica kvasca

Za fil:

  • nutela ili
  • sitan sir

I još:

  • 200 g margarina
  • šećer u prahu

Priprema:

1Testo: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, belance (žumance ostaviti za premazivanje testa), jogurt, so, šećer i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Dodavati po malo brašna i testo mesiti, oko, pet minuta. Umešeno testo ostaviti da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na deset delova. Od svakog dela napraviti lopticu testa.
2. Svaku lopticu testa razvući, veličine manjeg tanjira.
3. Uzeti jedan razvučeni krug testa, staviti ga na radnu površinu i preko narendati malo margarina (prethodno zamrznutog).
4. Preko staviti drugi deo testa, narendati margarin i tako raditi do kraja. Preko zadnje kore ne rendati margarin.
5. Razviti veliku koru u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm. Iseći krajeve kore, (koje takođe ispečete), da bi razvijena kora imala što pravilniji oblik. Zatim iseći koru na veće šnitove, uzdužno, i jedanput preseći poprečno. Moja veličina isečenog testa je bila 5x17 cm. Svaki isečeni deo zaseći po sredini (ne do kraja, samo zaseći).
6. Isečeno testo poređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti ga, malo, da naraste, premazati ga mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C.
7. Ispečeno testo izvaditi da se malo prohladi, pa ga puniti (u rasečeni deo) nutelom ili sirom. Ako stavljate nutelu prvo testo posuti šećerom u prahu.

Hleb sa speltinim i ječmenim brašnom

Potrebno je:

  • 340 g speltinog brašna
  • 160 g ječmenog brašna
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 2 kašičice smeđeg šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 400 ml jogurta (0,5%mm)

Priprema:

1. Jogurt sipati u dublju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu, dok se spreme ostali sastojci.
2. U vanglicu staviti speltino i ječmeno brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo, pa promešati. Zatim sipati maslinovo ulje i jogurt, sa sodom bikarbonom. Zamesiti testo (testo je, jako, lepljivo, ali tako i treba da bude).
3. Dno tepsije, vel. 26 cm, prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem (margarinom). Papir premazati, malo, maslacem. U pripremljenu tepsiju prebaciti testo, pa ga vlažnim rukama, ravnomerno, rasporediti. Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti da se odmori, dok se rerna ne zagreje na 170 stepeni.
4. Kada se rerna zagrejala, hleb premazati mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti da se peče. Pečeni hleb izvaditi, ponovo ga premazati mešavinom ulja i vode. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji u tepsiji, zatim ga izvaditi iz tepsije, skloniti pek papir i umotati u kuhinjsku krpu, da se ohladi, pa ga poslužiti.