Странице

четвртак, 13. јул 2017.

Juneće šnicle u kremastom sosu

Potrebno je:

  • 500 g junećih šnicli
  • suvi biljni začin
  • 4 veća čena belog luka
  • 1 list lovora
  • 300 g šampinjona
  • ulje

Sos:

  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 300 ml vode
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog, crnog bibera
  • 1 kašičica karija
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica gustina

Priprema:

1. Šnicle, blago, izlupati čekićem za meso. Beli luk iseckati sitno, a šampinjone iseći na listiće. Juneće šnicle posuti suvim biljnim začinom, po ukusu.
2. Na, malo, zagrejanog ulja (4-5 kašika) staviti meso da se, kratko, proprži. Kada meso porumeni sa obe strane izvaditi ga i poređati u pleh, koji će ići u rernu. Preko mesa staviti iseckani beli luk i šampinjone, isećene na listiće.
3. Sos: U dublju posudu, koja će ići na šporet, staviti sve navedene sastojke, koji su potrebni za sos. Žicom za mućenje dobro ih sjediniti. Posudu staviti na vatru i mešati, da se zagreje, do ključanja.
4. Sos preliti preko šampinjona. Staviti preko list lorbera, prekriti, dobro, alu folijom i staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 190 stepeni. Jelo krčkati jedan sat.
5. Šnicle poslužiti uz krompir pire i salatu, po želji.

Cicvara

Potrebno je:

  • 400 g projanog brašna
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašika masti
  • 200 g milerama
  • 1 l vode
  • 2 kašičice soli
  • 200 g sira

Priprema:

1. Ovo je jedan stari recept, za koji, mnoge mlade domaćice nisu ni čule. Mom bratu, sestri i meni, prvo baka, zatim i majka je često ovo jelo spremala za doručak. Tradicija se nastavlja, ostao mi je onaj, divni, ukus cicvare iz detinjstva, tako da je ja danas, spremam i svojoj deci. Ko je nije spremao, neka isproba recept, sigurno će vam se svideti.
2. Rastopiti mast u dubljoj posudi. Dodati, sitno, iseckani crni luk i iseckanu ljutu papričicu (kada se sprema za malu decu izostaviti ljutu papričicu). Dinstati, dok povrće ne omekša.
3. U drugu posudu sipati vodu, dodati so i mileram, pa staviti da provri i da se mileram rastopi.
4. Omekšalo povrće posuti alevom paprikom, promešati, pa dodati projano brašno. Mešati da se dobije mrvičasta struktura i pržiti brašno tri minuta. Sipati, postepeno, vrelu vodu, sa mileramom, promešati i kuvati, uz stalno mešanje, pet minuta (na tihoj vatri). Zatim skloniti sa vatre, ubaciti izmrvljeni sir, dobro promešati i poslužiti.