Странице

четвртак, 10. август 2017.

Testenina sa povrćem

Potrebno je:

  • 400 g spiralne testenine
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
  • 200 g maslinki bez koštica
  • 200 g mariniranih šampinjona
  • 1/2 limuna (sok)
  • 250 g šeri paradajza
  • 2 kašičice sušene, majčine dušice
  • 2 kašike dižon senfa
  • 2 srednja čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin

Priprema:

1. Ideju, za ovaj recept, sam videla kod čuvenog kuvara Rudolfa, ali ja sam ga izmenila i prilagodila željama mojih sinova.
2. Prvo pripremiti paradajz. Naime, šeri paradajz preseći na pola i staviti ga u teflonsku posudu, koja ide u rernu. Paradajz posuti majčinom dušicom i preliti maslinovim uljem. Staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 180 stepeni, da se peče, 3-4 minuta. Izvaditi i ohladiti.
3. Ljubičasti luk iseći na što tanje režnjeve i staviti ga u, dublju, odgovarajuću posudu. U tanjir staviti senf, dodati, sitno, iseckani beli luk i promešati. Dodavati maslinovo ulje i mešati, da se dobije smesa, gustine ređeg sosa.
4. Dobijenu smesu sipati u, iseckani, luk i, dobro, sjediniti (kašikom). Dodati iseckane maslinke i marinirane šampinjone. Promešati. Ubaciti i, pripremljeni, paradajz, zajedno sa maslinovim uljem. Začiniti mlevenim biberom i biozačinom, po ukusu. Sve, dobro, sjediniti.
5. Testeninu skuvati po uputstvu, sa pakovanja. Skuvanu testeninu procediti i isprati pod mlazom, hladne, vode. Dodati je u smesu sa povrćem. Poprskati sa sokom od, polovine, limuna. Promešati i poslužiti.

Popara

Potrebno je:

  • 700 ml vode
  • 2 kašike kajmaka
  • 400 g starog hleba
  • 1 kašičica soli
  • 300 g sira

Priprema:

1. Za ovaj recept svi znaju. Međutim, u početku moga kuvanja, uvek mi je bio problem koliko treba sipati vode, a koliko dodati hleba... Pa, za mlade domaćice, ja sam sve pretvorila u merne jedinice, tako da nema promašaja.
2. Vodu sipati u dublju posudu, dodati so i kajmak, pa staviti na vatru da provri.
3. Hleb iseckati (ili rukom iskidati) na sitnije kocke. Sir, viljuškom, izdrobiti, ali tako da ostanu i krupniji komadići.
4. Kada voda provri izručiti hleb i, varjačom, dobro sjediniti, uz neprestano mešanje. Kada se dobije jedna, homogena, smesa, dodati, izdrobljeni, sir i promešati. Poslužiti dok je toplo.